Kas atsirado pirmiau – višta ar kiaušinis? Šitas amžinas klausimas be aiškaus ir pagrįsto atsakymo egzistuoja, ko gero, taip pat seniai, kaip ir pačios vištos.

Kas atsirado pirmiau – višta ar kiaušinis?

Manoma, kad naminės vištos kilo iš bankivinių vištų (Gallus gallus) – laukinių vištinių paukščių, sutinkamų Pietryčių Azijoje. Žinoma, kad 3200 m. pr. m. e. naminiai paukščiai jau buvo laikomi Indijoje. Marko Polo kelionių užrašuose minimas prijaukintas Šilkinis Paukštis, kurio oda buvo juoda. Manoma, kad Egipte ir Kinijoje vištos pradėtos laikyti nuo 1400 m. pr. m. e. Europoje naminiai paukščiai atsirado maždaug apie 700 m. pr. m. e. Pirmiausiai vištas ėmė laikyti ir veisti vienuolynuose. Manoma, kad pirmoji naminių vištų paskirtis buvo ne mėsa ar kiaušiniai, o gaidžiai kautynėms – tą liudija iškasenos.

Red Jungle Fowl

Ilgą laiką Europoje niekam nerūpėjo naminių paukščių ekonominė vertė, tik 19 a. pabaigoje pradėta vištas laikyti aptvaruose, jas lesinti, rinkti jų padedamus kiaušinius, atsivežti naujas veisles iš kitų šalių ir jas kryžminti, išvedant naujas veisles, klestėjusias iki dabartinių hibridinių veislių atsiradimo ir išlikusias iki šiol tik mėgėjų ir veislinių vištų mylėtojų dėka.

Barnevelder

Veislinės vištos laikomos nuo 16 a., bet Vakarų šalyse susidomėjimas grynaveislių vištų laikymu atsirado tik 18 a. Veislinės vištos buvo laikomos turtingų žmonių namuose, dvaruose, kur retų veislių paukščiai, kaip ir egzotiniai medžiai ar kiti augalai pabrėždavo savininko turtą, išmanymą, platų akiratį. Pamažu kilo poreikis lyginti paukščius tarpusavyje, išlaikyti tam tikras jų veislei būdingas savybes, atsirado parodų kultūra ir veislių standartai, o tai paskatino stengtis išlaikyti veislėms būdingas savybes, auginti standartus atitinkančius paukščius, ieškoti bendraminčių. Pomėgis auginti veislinius paukščius paplito visame pasaulyje, augintojai ir veisėjai buriasi į klubus, asociacijas, draugijas bendrai jų širdžiai mielai veiklai. Daugelyje šalių imta organizuoti tarptautines parodas, tapusias tradicinėmis ir sukviečiančiomis gausius veislinių paukščių augintojų bei susidomėjusių lankytojų būrius.

Komercinė paukštininkystė ir neatsakingas požiūris į vištų auginimą, jų paskirtį bei veisimą, gali nustelbti išlikusį retų ir dekoratyvių veislių genofondą, todėl mūsų tikslas skatinti ne vien komercinį požiūrį, o ugdyti supratimą, kad būtina išsaugoti, kas žmogaus yra sukurta anksčiau, atsigręžti į estetinę ir emocinę retųjų veislių auginimo naudą, dalintis žiniomis ir sukaupta patirtimi veisiant bei auginant veislinius kiemo paukščius. Jei Jums tai irgi aktualu, miela, priimtina ir įdomu – mielai prašome jungtis į mūsų būrį.

(Informacija parengta remiantis enciklopediniu žinynu „Vištos“, E. Verhoef, A. Rijs)